Vriendenkring De Rooie Hoek onthult ontwerp voor Brabantsedag-wagen 2024

Vriendenkring De Rooie Hoek heeft het ontwerp voor hun Brabantsedag-wagen van dit jaar bekendgemaakt. Onder de titel “Ballade van de Brabantse Emigranten” zal het Brabantse dialectgedicht van Ivo van Dinther centraal staan, dat het verhaal vertelt van een boerenfamilie uit 1953 die Brabant verlaat voor een nieuw leven in het buitenland. De ontberingen en uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden, resoneren tot op de dag van vandaag, waar boeren nog steeds strijden tegen een complex bureaucratisch landschap.

Foto en tekst: Vriendenkring De Rooie Hoek

In maar liefst 100 strofes beschrijft dichter Ivo van Dinther het lot van deze boerenfamilie. Van slechte grond en slecht weer tot hoge pachten en tegenwerking van autoriteiten, de motivatie om Brabant achter zich te laten was destijds sterk aanwezig. Ook in het hedendaagse boerenbestaan zijn deze uitdagingen niet verdwenen. Toch blijft de essentie van een boer onveranderd: de drang om te blijven boeren, ongeacht de obstakels die zich voordoen.

Enen boer moet een leven lang vechten
Mee de grond, het weer en ‘t geluk.
Mar ‘nen boer, die wil blijven boeren,
Die krijgde gij niet van zijn stuk.

Klik hier om het hele gedicht te lezen.

Ondanks de afstand van hun geboortegrond blijft het Brabantse gezin verbonden met de warmte en gezelligheid van hun thuis. Zelfs in den vreemde voelen zij zich meer ‘Brabants’ dan ooit tevoren.

Het idee en concept voor de wagen zijn ontstaan uit de samenwerking van de themacommissie en het conceptteam van Vriendenkring De Rooie Hoek. Het ontwerp zelf is gerealiseerd door Martijn van Bree & René Kuijten.

Met “Ballade van de Brabantse Emigranten” wil Vriendenkring De Rooie Hoek tijdens de Brabantsedag van dit jaar een eerbetoon brengen aan de onverzettelijkheid en veerkracht van de Brabantse boeren, zowel in het verleden als in het heden.

Heb je een foutje gespot in onze tekst? We waarderen je feedback! Neem gerust contact op met de redactie via redactie@mijnheeze.nl. Samen streven we naar de best mogelijke content.

redactie@mijnheeze.nl

Whatsapp: 06 29222435

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

error: Inhoud is beschermd !!