Opening zadenbibliotheek in Valentijn Sterksel

0

De zadenbibliotheek is in Friesland ontstaan in 2017 gegroeid naar meer dan 80 in 2023. Ze lenen heel veel gratis zaden uit. Vanaf nu kan dat ook in de bibliotheek in dorpshuis Valentijn in Sterksel. Op 3 november vond de feestelijke opening plaats.

Foto’s en tekst: Sandra de Haan

Bas Huysmans, voorzitter van de dorpsraad Sterksel, sprak de toegestroomde IVN’ers, Vrienden van de bieb, lokale politici en andere HeezeLeendernaren toe met veel waardering voor de vrijwilligers die de realisatie van een bibliotheek in Sterksel mogelijk hebben gemaakt. Want ook het eerste lustrum van de bieb werd gevierd!

Schrijver/ zanger Mari de Bijl vertelde een verhaal vanuit het perspectief van een vlinder die in de hete, droge zomer op zoek gaat naar nectar, naar het dorp vliegt om daar redding te vinden in een bloemrijke tuin. De boodschap was duidelijk: Denk niet dat het niet uit maakt wat je met je tuin doet; het maakt voor insecten maar ook voor kleine zoogdieren als egels en muizen juist heel veel uit als je een groene tuin hebt.

Voor deze speciale dag schreven Mari de Bijl en de Sterkselse componiste / zangeres Wendy Lina het ‘Zadenlied’. Beluister het hier: https://www.wendylina.nl/zadenlied/

De vrijwilligers die de bieb mogelijk hebben gemaakt werden door Luc Pruijn, directeur van Bibliotheek Dommeldal, op een moderne manier in het zonnetje gezet. Na zijn eigen inleiding liet hij horen hoe ChatGPT zijn opdracht had uitgevoerd om een toespraakje te schrijven.

Hoe werkt de zadenbieb? Naast de bakjes met op naam gesorteerde inheemse zaden, staan er ook boeken over zaden en planten. Je kunt per bezoek maximaal 3 zakjes meenemen. De bieb moet natuurlijk gevuld blijven, dus heb je zelf zaden over, kom ze dan vooral brengen. De bieb is hiermee niet alleen een ontmoetingsplek voor lezers, maar ook voor tuinliefhebbers geworden. De openingstijden van de zaden- en boekenbieb zijn hier te vinden: https://www.bibliotheekdommeldal.nl/iguana/www.main.cls?surl=bibliotheekpuntsterksel

Meer over de landelijke zadenbibliotheek: https://zadenbibliotheeknederland.nl/steun-de-zadenbibliotheek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *