Informatie-avond over duurzaamheidsbeleid Heeze-Leende

Op 18 maart was er een informatie-avond over het duurzaamheidsbeleid van gemeente Heeze-Leende. De plannen vergen een lange termijnplanning, waarbij gemeenteraadsleden en maatschappelijke organisaties eens in de zoveel tijd bijgepraat en betrokken worden. Vorig jaar gebeurde dat bij De Kleine Stroom, nu in ‘t Perron.

Foto en tekst: Sandra de Haan

Waar staan we nu op het gebied van de energietransitie, duurzame mobiliteit, biodiversiteit, klimaatadaptatie, voedseltransitie en de circulaire economie?

Architect Harold van de Ven uit Best was gespreksleider, die enorm gepassioneerd vertelde over de vele projecten die hij in Brabant had gerealiseerd, vooral op het gebied van biobased bouwen. Bouwen met natuurlijke materialen biedt kansen om doelen te halen op het gebied van biodiversiteit, klimaat en milieu. De productie van beton en staal zorgen voor veel CO2-uitstoot, bouwen met hout juist veel minder. Met de teelt van hennep voor isolatiemateriaal kunnen boeren hun grond extensief gebruiken. Hennep is goed voor de bodem en slaat CO2 op. Isoleren met geperste plantenresten van akkers is duurzamer dan glas- of steenwol gebruiken. En zonnepanelen op gevels zullen we in de toekomst vaker gaan zien.

Ook het autoluw maken van het centrum van Best is via een door hem aangezwengeld burgerinitiatief gelukt. Het weren van onnodig verkeer uit de dorpscentra is tevens een van de duurzame doelen van Heeze-Leende. Het is bekend dat winkeliers er huiverig voor zijn, bang om omzet te verliezen. Van de Ven raadde aan om onze winkeliers mee te nemen naar centra die autoluw zijn gemaakt, zodat ze zelf kunnen horen van de lokale winkeliers dat het ze juist voor de wind gaat in de nieuwe situatie.

Energiecoöperatie Opgewekt Heeze-Leende was goed vertegenwoordigd en raadde aan vooral in te zetten op punten waar de meeste besparing op CO2-uitstoot bereikt kan worden: mobiliteit en verwarming van huizen. Anders gaan reizen, minder fossiele brandstoffen gebruiken en gebouwen isoleren. Ook o.a. de dorpsraden en een veehouder leverden inbreng.

Van de circulaire economie is helaas nog niet zoveel te zien in Heeze-Leende, al is het mooi dat Leende een Repair Café heeft en er kringloopwinkels zijn. Er is al jaren sprake van een nog niet erg concreet plan van recyclingwerkplaats Verderest in Valkenswaard om ook in Heeze-Leende een lokatie te openen. Hopelijk gaat dat in de komende jaren toch lukken want dit biedt naast duurzaamheidsdoelen ook een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

In Heeze-Leende worden helaas nog geen deelauto’s aangeboden. Het is positief dat er werd aangekondigd dat er in ieder geval onderzocht zal worden of bijvoorbeeld elektrische auto’s in het gemeentelijk wagenpark deelauto’s kunnen worden. Maar ook de inwoners zijn hier aan zet: zij kunnen ook zelf met wijkgenoten auto’s gaan delen.

Uit de zaal hoorden we ‘kabelgoot!’ In sommige gemeenten is het toegestaan om met een eigen kabel vanuit huis de auto op een openbare parkeerplek op te laden. In Heeze-Leende is dit niet toegestaan, maar we zullen de komende tijd wel zien of dit nog gaat veranderen. Met je eigen zonnepanelen je auto opladen is voordeliger dan betalen bij een openbare laadpaal. Niet iedereen heeft een eigen oprit om een laadpunt bij te laten aanleggen.

Ambtenaar Michiel Hendrikx en wethouder Maaike van Breugel lichtten de stand van zaken toe op de verschillende thema’s. Het is fijn dat de afdeling duurzaamheid er sinds een week of tien een extra kracht bij heeft. Dat was wel nodig want er is veel werk te verzetten op de diverse beleidsterreinen. Deze avond hebben we meteen met Bart kennis kunnen maken.

De Metropoolregio Eindhoven zet ook in op de voedseltransitie. Dat betekent kortere kringlopen, voedsel uit de eigen regio halen wanneer het kan. Het betekent ook meer plantaardige en minder dierlijke producten consumeren. Met lekkere vegetarische borrelhapjes in de pauze gaf de gemeente alvast het goede voorbeeld.

Heb je een foutje gespot in onze tekst? We waarderen je feedback! Neem gerust contact op met de redactie via redactie@mijnheeze.nl. Samen streven we naar de best mogelijke content.

redactie@mijnheeze.nl

Whatsapp: 06 29222435

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

error: Inhoud is beschermd !!