Het gevoel van Heeze: Johan Lapidaire

65 jaar geleden geboren in Eindhoven; mijn halve leven woonachtig in Zoetermeer en desondanks voel ik me nog steeds oprecht ’n beetje Heezenaar.

In 1968 kwam ik daar wonen, omdat ‘ons vadder’ directeur van de Algemene Bank Nederland werd. Begonnen in de Vullinghs-villa: de huidige plek van Albert Heijn. Definitieve kantoor Kapelstraat 33. Dat mooie witte huis precies middenin Heeze: de bank beneden en wij op 33a erboven. Toentertijd naast de Shell-pomp van Simca-garage Schilders.

Aan die tijd kleven voor mij veel dierbare herinneringen.

De mooiste Heezer schoolherinneringen heb ik aan de zesde klas bij juffrouw Bax op de Dirk Hezius. Voor een reünie van die zesde klas ben ik al een paar keer met plezier terug naar Heeze gereden. Er staat weer een reünie op stapel.

Een plek in Heeze waar ik veel voetsporen heb achtergelaten is Hotel Barendsma. Op die plek wordt momenteel ook flink gebouwd. Daar begon ik als jochie van 12 als bediende bij de garderobe. Goh, wat kreeg ik een hoop guldens tip voor het aangeven van de jas aan gasten die van een prachtig kerstdiner hadden genoten. Daar is de basis gelegd voor mijn latere carrière in en rond de horeca.

Een verhaal van soortgelijke strekking kan ik vertellen over R.K.S.V. Heeze waar ik fanatiek speelde als keeper van hele gezellige elftallen: tot de A2 aan toe. Wat hebben we veel lol gehad. Trainen, fietsend naar uitwedstrijden. Dat gaat tegenwoordig wel anders getuige mijn twee voetballende kleinzoons.
Zo ging ik ook dagelijks door weer en wind met een select groepje Heezenaren op de fiets (en later op de brommer) naar het Eindhovense Augustinianum. Slechts tot klas vijf; aansluitend naar de hotelschool in Heerlen; daar ging het me een stuk beter af.

Ik was thuis ook degene, die wekelijks door heel Heeze moest fietsen om de Heezer middenstand te sponsoren door op verschillende plekken boodschappen te doen. En dat natuurlijk bij de winkeliers, die klant waren bij de Algemene Bank Nederland van mijn vader. Van IFA via Edah (Kapelstraat) naar Végé op de Nieuwendijk.

En wie weet dat nog? TT Toverland? In de pastorietuin van de St. Martinus? Mijn vader was daar een paar jaar voorzitter van. Was weliswaar geen Brabantse Dag, maar wel een bijzonder “Hizzers” evenement. De opbrengsten waren voor Heezer verenigingen.

Mijn vader was penningmeester van de HEVO: de Heezer Vereniging van Ondernemers. Daar zijn tijdens vergaderingen bij ons thuis heel wat kopjes koffie en ‘pilskes’ uitgeschonken. Namen als Gijsbers, van der Linden, Verest, Mikkers, van Lierop en ga zo maar door kwamen regelmatig bij ons over de vloer.
Diezelfde namen kwam ik ook tegen bij de Kraaienvanger in ‘t Pareltje.

Het lied “Heeze parel van Brabant” prijkt dan ook heel hoog op mijn Spotify-playlist.

Daarnaast volg ik Heezer zaken op social media en zie Heeze veranderen. Nu ons moeder helaas niet meer in Heeze woont, kom ik er minder frequent. Brabantse Dag volg ik noodgedwongen via Omroep Brabant.
Mooie herinneringen aan Heeze zullen mij altijd bijblijven.

Heb je een foutje gespot in onze tekst? We waarderen je feedback! Neem gerust contact op met de redactie via redactie@mijnheeze.nl. Samen streven we naar de best mogelijke content.

redactie@mijnheeze.nl

Whatsapp: 06 29222435

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

error: Inhoud is beschermd !!