Grote verschillen in gemeentelijke heffingen.

Afbeelding van Mijn Heeze | Tekst: Slimster.nl

Onlangs vielen de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen weer op de mat. En dat je in een duurdere woning meer OZB betaalt moge bekend zijn. Maar de kosten voor afval laten ophalen en de wc doorspoelen: die zijn toch overal gelijk? Nou, niets is minder waar. Zo ben je in de gemeente Gilze en Rijen 313 euro per jaar kwijt aan gemeentelijke heffingen, terwijl je in Zundert met 743 euro ruimschoots het dubbele betaalt. Dat blijkt uit een analyse van duurzaamheidsplatform Slimster.nl op basis van onlangs gepubliceerde data door het onderzoeksinstituut COELO.

In de regio valt vooral de gemeente Heeze-Leende op als koploper wat betreft gemeentelijke heffingen. Voor een meerpersoonshuishouden bedragen de kosten in Heeze-Leende maar liefst €654 in 2024. Dit is aanzienlijk hoger dan in andere gemeenten in de omgeving. Voor een eenpersoonshuishouden komt het totaalbedrag uit op €506. Voor huishoudens met een koopwoning komen hier nog gemiddeld €490 onroerendezaakbelasting (OZB) bij.

Ter vergelijking: in Someren betaalt een meerpersoonshuishouden €425 aan gemeentelijke lasten in 2024, waarbij de afvalstoffenheffing en rioolheffing respectievelijk €226 (+3,2%) en €199 (+5,9%) bedragen. Een eenpersoonshuishouden is in totaal €378 kwijt, waarbij dezelfde tarieven gelden als voor meerpersoonshuishoudens. Voor huishoudens met een koopwoning komt hier nog gemiddeld €482 onroerendezaakbelasting (OZB) bij.

In Waalre zijn de kosten voor gemeentelijke heffingen relatief lager. Een meerpersoonshuishouden betaalt daar €451 in 2024, waarbij de afvalstoffenheffing €248 bedraagt (-19,8%) en de rioolheffing €203 (+1,5%). Een eenpersoonshuishouden is in totaal €358 kwijt, waarbij de afvalstoffenheffing eveneens met 19,8% is verlaagd. Voor huishoudens met een koopwoning komt hier nog gemiddeld €587 onroerendezaakbelasting (OZB) bij.

De verschillen tussen gemeenten benadrukken de impact van lokale belastingen op de portemonnee van burgers. Inwoners doen er goed aan om zich bewust te zijn van deze verschillen en bijvoorbeeld de gemeentelijke begrotingen en tarieven goed te bestuderen om zo te kunnen beslissen wat het meest voordelig is voor hun situatie.

Heb je een foutje gespot in onze tekst? We waarderen je feedback! Neem gerust contact op met de redactie via redactie@mijnheeze.nl. Samen streven we naar de best mogelijke content.

redactie@mijnheeze.nl

Whatsapp: 06 29222435

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292

error: Inhoud is beschermd !!