3D weven dé doorbaak voor de fashionwereld?

Na vele tests, een pilot op de catwalk in Kopenhagen (check hier de video) en met een patent op zak is sinds dit weekend het eerste 3D geweven kledingstuk beschikbaar. Ontwikkeld door WEEEF, onderdeel van de 123-jarige textielfabriek E&E, in samenwerking met ontwerpster Kelly Konings.

Foto’s en tekst: Marloes Evers & Textielfabriek E&E (2023, 27 november)

Van innovatie naar schaalbare productie
Directeur Marc Evers: “Het 3D weven zien wij als bijdrage voor het verminderen van het kledingafvalprobleem. Een praktische oplossing die, mede dankzij onze eigen fabriek in Nederland, on demand produceren mogelijk maakt.”

De mode- en textielindustrie komt de laatste jaren veel in het nieuws, vaak niet in positieve zin. Nieuwe wetgeving komt eraan en de industrie werkt hard aan verbetering. Ondertussen ondersteunt de overheid veel initiatieven in alle hoeken van het land met subsidies. Vaak kleinschalige projecten met onvoldoende impact. Productiebedrijf EE nam zelf het heft in handen met de ontwikkeling van 3D geweven producten, voor 100% gemaakt in Nederland.

Jacquardweven in 3D

Met de jacquardtechniek kan elke draad van de weefmachine individueel geprogrammeerd worden. Dit maakt het mogelijk om een shirt uit meerdere lagen op te bouwen. Een techniek die 3D weven of ook wel whole garment weaving genoemd. De naden van het shirt zitten al aan elkaar, het tussenstuk is open. Het dessin, labels en emblemen worden ook meteen geweven. Als de stof van de machine rolt kun je het kledingstuk zo uitknippen én aantrekken. Door dicht bij de markt te produceren (al sinds 1900) loopt familiebedrijf E&E voorop. Innovaties ontwikkelen ze vaak door met ontwerpers, zo maakten Kelly Konings de ontwerpen voor deze serie shirts en tas.

25 machines en ruimte voor uitbreiding

De fabriek in Heeze is klaar om duurzaam en lokaal te produceren voor mode- en interieurmerken. Marc Evers: “Er komen 68 shirts per dag van de eerste machine. In onze fabriek staan meer dan 25 machines en er wordt ruimte gemaakt voor uitbreiding.” Voor de echte modepioniers zijn de shirts op dit moment verkrijgbaar via eigen webshop WEEEF, binnenkort hopelijk ook in modewinkels in binnen- en buitenland, want aan ambitie geen gebrek.

Marloes Evers, 5e generatie in het textielbedrijf: “Met onze eigen collectie WEEEF en samenwerkingen met ontwerpers inspireren we merken met mogelijkheden. Inmiddels zijn we met zowel een groot interieur- als een bekend kledingmerk gestart aan de ontwikkeling van hun eigen 3D geweven producten.”

En het prijskaartje?

Aan het eerste 3D geweven shirt hangt een prijskaartje van 425 euro. Op het shirt staat een infinity-teken en de wereldbol, symbool voor het versimpelen van de keten en het feit dat lokale productie een belangrijke rol speelt in duurzame productie en circulair ontwerpen.

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp

Share:

Heb je een foutje gespot in onze tekst? We waarderen je feedback! Neem gerust contact op met de redactie via info@redactie.nl. Samen streven we naar de best mogelijke content.

redactie@mijnheeze.nl

Whatsapp: 06 29222435

Vereniging Mijn Heeze e.o.
KVK: 89576292